Az Ön otthonában is

Sziklakert

Sziklakertek építése

A tervezés elsődleges szempontja, hogy a megépítendő sziklakert illeszkedjék környezetébe, lényeges, hogy olyan helyet válasszunk ahol a sziklák funkciót nyernek, kapcsolódnak a kert többi részéhez. A sziklakert kapcsolódhat támfalhoz, kerítéshez, teraszok falához, de állhat önállóan is egy lejtős terület részeként.

Legkönnyebb megtervezni és kialakítani akkor, ha már van a kertünkben egy kis rézsű esetleg egy vagy több szikladarab.

Használjunk színében és anyagában egyforma köveket, sziklákat!

A köveket előre elkészített terv alapján, úgy kell elhelyezni, hogy kétharmad részük a föld alá kerüljön. A kövek közét jó minőségű termőfölddel töltjük ki, majd kisebb méretű sziklákkal és zúzott kövekkel tesszük még természetesebbé.

Sziklakert típusok

Lapos sziklakert

Ha nagyobb méretű, laposabb sziklákat illesztünk szorosan egymás mellé, és csak néhány centiméteres rést hagyunk közöttük, ide ültethetünk sziklahasadékban lakó növényeket.

Lépcsőzetes sziklakert

Ha megfelelő méretű lejtős terület és sok kő áll a rendelkezésünkre, építhetünk nagyméretű, lépcsőzetes sziklakertet, ahol az egyes teraszok sok helyet biztosítanak növényeink számára.

Sziklakerti ágyás

Kisebb kertekben ideális az emelt sziklakerti ágyás, mely 40–80 cm falmagasságú, szabályos vagy szabálytalan alapterületű ágy. Az emelt ágy fala lehet terméskő, de készíthetők szép emelt ágyak téglából és fából.

Teknőkert

Ha egy emelt sziklakerti ágyásra való helyünk sincs a kertben, építhetünk teknőkertet. Az ilyen – apró termetű növényeket befogadó – kertecske alapja ideális esetben egy kőből készült nagyobb edény. Az ültetőközeget és a vízelvezető réteget a növények igényeinek figyelembevételével válasszuk meg. A teknőkert felszínének kialakításakor egy miniatűr természetes sziklafelszín létrehozására törekedjünk.

Sziklacsoport

Ha csak néhány nagyobb sziklát szeretnénk elhelyezni a kertben, akkor alakítsunk ki egy sziklacsoportot. A sziklákat süllyesszük a talajba, mintha azok kiálló szórványkövek lennének. A kövek környékét ültessük be olyan alacsonyabb évelő növényekkel, melyek nem igényelnek különösen jó vízáteresztő képességű talajt.

Beültetése

Gyakori hiba a sziklakertek beépítésénél a túlültetés, a sziklakert nem gyepszőnyeg, nem várhatjuk el tőle, hogy egy két hónap után már végleges formájukban díszítsenek növényeink.

A sok növény azt a látszatot kelti, mintha kertünk már készen volna, pedig növényeink növekedésük során elültetéskori méretük többszörösére fognak nőni.

Bár minden kertépítő igyekszik az adott klimatikus viszonyoknak megfelelő növényanyagot telepíteni, nem minden növény fejlődik úgy ahogyan szeretnénk.

A sziklakert intenzív, folyamatos odafigyelés mellett, a kevésbé jól fejlődő növények cseréjével, az elburjánzók visszametszésével alakítható olyanná amilyet megálmodtunk.

A sziklakertek beültetésére legalkalmasabb növények az évelők  ezek közül is legnagyobb mennyiségben az alacsony, párnásan növekedők a megfelelőek. Ezen kívül ültethetőek félfás cserjék, törpe fenyők és hagymások is, de kiválasztásuknál  törekedjünk arra, hogy virágaikkal egész évben diszítsenek.

Ajánlatkérés